02.03.2014 21:43

2014 03 02 Ostašovský masopust

Tuto sobotu jste mohli v Ostašově potkat plno krásných masek, vidět spousty úsměvů a zažít mnoho legrace. Počasí nám "SPOLKAŘŮM" letos opravdu přálo - byl krásný slunný den a tak náš masopust navštívily více než dvě stovky hostů :-)

Přivítali jsme návštěvníky z blízka i z daleka. Vzácnými hosty byli Ondra a Kasia z Veselé vesnice a také přátelé ze sdružení pod Studencem, kteří nám přivezli dárek - základní kámen k ostašovským varhanům". Ty jsou zatím umístěny v kostele U Obrázku. Původně však byly darovány Kostelu sv. Vojtěcha, kam by je členové Spolku přátel Ostašova rádi vrátili.

Ale vraťme se k masopustu! Paní hejtmanová byla ozdobou svého chotě - hejtmana Joachyma Ulricha. Ten předal správu obce Laufrovi, který vedl průvod masek vesnicí. Tancovalo se a pilo až do pozdních večerních hodin. Cestou kolem stavení hospodáři a hospodyně nabízeli maškarám pochoutky a něco "na zahřátí". Slaměný přinášel do domu hojnost, mevěd zase plodnost (ten letošní se měl opravdu k dílu!). Masky také vedl a pobízel k zábavě Masopust, Ras nabízel Kobylu, Cikánky vykládaly osud, ženich měl krásnou nepřehlédnutelnou nevěstu, Žid nabízel své služby, Kominík vymetal spíže  a vše hlídali bystrým okem vojáci...

Fotografie najdete v galerii v příslušném roce a datu.
 

—————

Zpět