24.04.2021 00:08

2021 04 10 Uklidili jsme Ostašov :-)

Většina z nás poctivě třídí odpad už v domácnostech a jednou za čas ho odváží do kontejnerů, které jsou umístěny v dosahu pár kilometrů nebo dokonce metrů. Přesto se najdou tací, kterým je to naprosto fuk a ke kontejnerům vozí odpad, který tam nepatří. Ba co hůř, vyhazují nepotřebné věci do přírody a dávají tak základ černým skládkám. Bydlíme v okrajové části města Liberce, snažíme se tu udržovat hezké prostředí, upravujeme okolí našich domovů, vytvořili jsme poblíž školy hezký park, ale co nás dlouhodobě trápí jsou odpadky přímo v centru naší čtvrti a černé skládky v okolí.  Proto se už několik let připojujeme k celostátně organizované akci pod názvem „Ukliďme Česko“.

Během sběru odpadků na veřejných prostranstvích i podél cest často nacházíme a vyčistíme několik černých skládek, mezi nemilé stálice patří také úklid nepořádku kolem kontejnerů na tříděný odpad. Lidé sem totiž vozí i věci, které sem nepatří a nechávají je ležet vedle kontejnerového stání, odkud je vítr roznáší do okolí a blízkého potoka. Větší věci (jako například kočárky, pneumatiky, kusy nábytku, nefunkční sušáky na prádlo, staré počítače, umyvadla apod.) tady zůstávají i několik týdnů, dokud je někdo z místních neodveze do nedalekého sběrného dvora. Přitom má každý občan Liberce možnost odvézt komunální odpad do 500 kg/rok do sběrného dvora zdarma. To nám prostě hlava nebere... :-(

Kromě úklidu má naše aktivita za cíl poučit širokou veřejnost o závažnosti problému černých skládek a odpadu v přírodě. Nikdo z nás si nedovede představit, že by nepotřebné věci z domu pohodil někde u cesty nebo vyhodil prázdnou láhev od pití uprostřed lesa. A když někoho takového vidíme, můžu mu tak akorát vynadat a uklidit po něm. Není totiž moc možností, jak v takovém případě sjednat nápravu, pokud dotyčného nepřistihnete přímo při činu. Proto buďme dobrým příkladem pro své okolí a snažme se, abychom měli Česko čisté nejen pár dní v roce. Jedno rčení říká, že příroda je lék, chovejme se k ní tedy s respektem. Ona si bez nás poradí, ale my bez ní ne!

—————

Zpět