09.02.2015 11:50

Sever Čech patří o tomto víkendu masopustům

Ženich s nevěstou, medvěd s medvědářem, ras s kobylou, smrtka a další maškary procházely v sobotu libereckým Ostašovem. Tradici předválečného masopustu tam před čtyřmi lety obnovil Spolek přátel Ostašova a chodí na něj čím dál víc lidí. Jeden z nich uspořádali lidé v libereckém Ostašově.

Potvrdila to jedna z organizátorek Pavla Haidlová: „Chtěli jsme se o Ostašově něco dozvědět a začali jsme pátrat v historii. Zajímaly nás i tradiční zábavy, které se tady pořádaly. Babičky vyprávěly, že jako děti chodily do masopustního průvodu, takže jsme se rozhodli masopust v Ostašově obnovit.“ 

Míla představuje rasa a vede kobylu na prodej. Prodávat se ji ale nedaří: „Ona je to hajtra stará a už ji nikdo moc nechce, navíc je hodně neposlušná.“  Přečiny a delikty kobyly přesáhly navíc hranice místního významu. V první adventní neděli se vydala do světa, skončila až na náměstí v Liberci, tam překopala kopyty kabely k vánočnímu stromku. Alespoň se Liberec proslavil,“ pravila jedna z maškar, cikánka, která stála na straně obhajoby. Protože kupec kobylu vrátil, měl soud maškar rozhodnout o její porážce. „Já chci koninu,“ volal předseda soudu, místní hejtman. Ras vyjmenovával všechny lotroviny, které kobyla stihla za rok provést: „Sežrala hospodářovi z Dolního Ostašova škatuli viagry. Co si bez ní počne?“  Nakonec ale místní rozhodli o zachování kobyly i pro příští rok. 

Autor:  Ivana Bernáthová, Český rozhlas

ODKAZ na článek

 

 

—————

Zpět