28.02.2017 23:19

2017 02 28 Ostašovský masopust

Masopust, masopust, popeleční středa..., Jemine, domine zima ať pomine..., Hospodáři, hospodáři, ať je úsměv na Tvé tváři... a další říkadla zazněla na Ostašovském masopustu 2017. Během zastavení u sousedů členové Spolku přátel Ostašova i jejich hosté hráli tradiční scénky patřící k masopustu. Při představování masek během slavnostního zahájení prošel kolem davu návštěvníků (a nutno říci, že to byl dav velmi početný) Masopust, Slaměný, Kominík, Ras, Kobyla, Žid, Cikánka, Medvědář s medvědem, Turci, Bába s nůší a hlavně starosta s paní starostovou, které Laufr jménem obce vždy žádá o povolení bavit se, tančit a hodovat do půlnoci.
Průvod se vypravil na asi tři kilometry dlouhou trasu, kde jej hostili hospodáři. Neumannovi vždy přichystají plno tradičních lahůdek (koláčky, huspeninu, jednohubky, klobísku..), u masopustního "sněhobaru" rodiny Rjabcových se vždy pro zahřátí nabízí kvalitní kořalička a u Urbanových moravské koláče a slivovička . Průvod svou doprovázela živá hudba v podání folklórního souburu Šafrán a historické hudbyv podání souboru Trifikus.
Komu se nechtělo do průvodu, zůstal u stánků se svařákem, grogem, pivem, pochutnal si na zabíjačkové polévce, klobáse, jitrnicích nebo domácích koláčích za doprovodu flašinet.
Masopustní veselí pokračovalo v nedaleké hospodě u Mitíka do pozdních nočních hodin.
Děkujeme všem za podporu i účast a těšíme se na vás zase za rok! :-)

 

 

 

 

—————

Zpět