18.04.2019 12:07

2019 04 18 Liberecká slévárna má ožít

Areál je nevyužívaný od roku 2010. Z Františkova k němu vybudují novou silnici. 

Liberec – Do areálu bývalé slévárny, který je jedním z největších brownfieldů na území Liberce, by se měl opět vrátit průmysl. Deníku to potvrdil Libor Šich, ředitel společnosti Finapra Development, která zastupuje vlastníky areálu. Pracovní název chystaného projektu zní Industrial Park Liberec. „Připravujeme komplexní revitalizaci bývalé slévárny v Liberci s cílem vytvořit zde moderní průmyslový závod pro konečného uživatele. Aktuálně probíhají obchodní jednání s významnými výrobci z Liberce, kteří mají zájem přemístit do nových prostor své výrobní kapacity,“ uvedl Šich.  Společnost už dokonce uzavřela smlouvu s městem, na základě které má vyrůst nová silnice, jež areál napojí z městské části Františkov. 
„Dnes se do areálu přijíždí seshora od Kovošrotu, nově by byl areál napojen zespoda, přímo z ulice Švermova,“ popsal primátorův náměstek Jiří Šolc. 

Nová silnice se má ze Švermovy ulice oddělit nedaleko stávající křižovatky s ulicí Na Pasece. Jejím investorem má být právě společnost Finapra, následně by ale podle smlouvy přešla do vlastnictví města. „Připravujeme komplexní revitalizaci bývalé slévárny v Liberci s cílem vytvořit moderní průmyslový závod pro konečného uživatele. Aktuálně probíhají jednání s výrobci.“ „Výhledově by pak mohla pokračovat kolem areálu slévárny a letiště až do ulice Domky. Pro obyvatele Františkova by pak byla dostupnější celá lokalita Ostašova nebo Globusu,“ dodal Šolc. Toto pokračování je ale zatím pouze v úvahách, zaplatit ho by už muselo samo město. 

Nejprve se tedy začne pracovat na projektové dokumentaci prvního úseku. „Vzniknou tam i chodníky a veřejné osvětlení,“ uvedl Šolc, podle kterého silnice respektuje i možnou budoucí točnu tramvaje, která je v místech zakreslená v územním plánu. S výstavbou tramvajové trati na Františkov se ale v následujících letech reálně nepočítá. Areál leží na území městské části Růžodol I, který ale bývá často zaměňován za nedaleký Ostašov, podle kterého se také vžilo pojmenování „ostašovská slévárna“. V dnes už nevyužívaném areálu fungovala od počátku minulého století výroba automobilů značky R. A. F. Za socialismu se podnik přešel pod správu firmy LIAZ. 

BUDOUCNOST AREÁLU 
Společnosti, které v areálu po revoluci vyráběly součásti pro automobilový průmyslu, se postupně dostávaly do finančních potíží. Výroba tu pak byla definitivně ukončena v roce 2010. To, kdy by se areál mohl z nevyužívané plochy proměnit opět v fungující průmyslovou lokalitu, záleží podle ředitele Šicha ze společnosti Finapra na tom, kdy se podaří ukončit jednání s budoucími uživateli areálu, a také na tom, jak rychle proběhne projektování a následné povolovací řízení. „Věříme, že zahájení stavby v roce 2020 je reálné,“ uzavřel Šich. Město je podle náměstka Šolce připraveno jít záměru co nejvíce naproti. „Je ve velkém zájmu města, aby se areál revitalizoval a začal znovu sloužit svému účelu. Byla by škoda tuto příležitost nevyužít,“ řekl Šolc.

—————

Zpět