17.01.2016 22:39

Bitva v Ostašově aneb účel světí prostředky TZ

Tisková zpráva 17. 1. 2016 - reakce na článek uveřejněný v LD ze dne 15. 1. 2016


Od roku 2011 mají členové Spolku přátel Ostašova v péči kostel sv. Vojtěcha a pořádají zde akce pro jeho záchranu (masopust, slavnosti, advent, koncerty, výstavy, divadelní představení). Mezi ty atraktivnější patří Ostašovské poutní slavnosti ke cti sv. Vojtěcha s ukázkou Bitvy u Liberce. Slavnosti jsou pořádány od roku 2011, ukázka bitvy pak od roku 2012. Letos tedy půjde o výroční - pátý ročník slavností, po čtvrté zde bude připomenuta Bitva u Liberce.  

Spojení bitvy a poutních slavností se mnohým může zdát podivné, v Ostašově však stojí na pevných základech. Předsedkyně spolku našla v archivech informaci, že se Bitva u Liberce odehrála přímo na zdejších polích a je navíc historicky spjata se stavbou místní dřevěné kaple později zděného kostela, což popsala i ve své brožuře nazvané "Návraty", vydané pod hlavičkou spolku (možno zapůjčit v knihovně). Finanční odškodnění za útrapy spojené s bitvou totiž obec použila právě na stavbu kostela. Díky návrhu předsedkyně propojit slavnosti s ukázkou bitvy a díky aktivitě členů spolku příběh o propojení bitvy s kostelem pokračuje - i tentokrát jsou „peníze za bitvu“ použity na kostel. V roce 2014 to bylo na opravu věžičky (4/5 ceny opravy hradil majitel objektu Statutární město Liberec, 1/5 cca 40 tis. Kč uhradil Spolek přátel Ostašova), v roce 2015 na pořízení nového elektronického hodinového stroje ve věži včetně osvětlení ciferníků (spolkem uhrazeno cca 50% pořizovací ceny vč. montáže), oprava původního harmonia (spolkem hrazeno 100% - 17 tis. Kč), pořízení kopíí křížové cesty (spolek se podílel cca 50% společně s Nadací Preciosa).

Vzhledem k blížícímu se výročí Bitvy u Liberce v roce 2017 (260 let) se členové spolku rozhodli, že letos ji připomenou formou přednášek, ukázek přímého boje několika vojáků a dobovým vojenským táborem o menší rozloze než bývá zvykem s tím, že v r. 2017 uspořádá bitvu v Ostašově tj. na autentickém místě v mnohem větším měřítku. V žádném případě to neznamená, že by se Spolek přátel Ostašova této akce jakkoliv zříkal. Vždyť i vyhlášené Valdštejnské slavnosti se konají jednou za dva roky a nijak to nesnižuje jejich kvalitu spíš naopak. Lidem se akce aspoň tolik neokouká. V Ostašově šlo tedy o předem promyšlený a jasně avizovaný krok.

Bohužel si tento postup někdo vyložil po svém a rozhodl se bitvu uspořádat za jinou organizaci, na jiném místě, ale přitom ve stejný den. Bývalý člen spolku, který vždy prohlašoval, že bitva patří do Ostašova, je dnes bohužel tím, kdo mu jí bere. Jeho pojetí akce bude zřejmě probíhat i na jiném základě, s největší pravděpodobností půjde o komerční záležitost ve velkém stylu. Je proto dobré připomenout, že Spolek přátel Ostašova organizoval a finančně zajišťoval již tři ročníky ukázky Bitvy u Liberce v Ostašově v rámci poutních slavností a fotografie, videa i další dokumenty z těchto akcí jsou dodnes využívány pro prezentaci města i kraje nejen spolkem, ale i jinými subjekty (např. Archa13 - výstava Zapomenuté dějiny města Liberce, brožura o bitvě, web). Zásluhy o vyzdvižení významu bitvy tak členům spolku nikdo vzít nemůže, stejně jako vazbu na Ostašov a jeho kostel. Akce organizovali vždy společně, každý tu měl a má svůj úkol i místo, jde tedy o společné dílo a nikoliv o zásluhu jednoho či dvou lidí, jak se snaží bývalý člen podsouvat veřejnosti. Archa13 pro svou akci mohla vybrat vhodnější téma – bitvu z r. 1866, která v tomto roce slaví výročí 150 let a připomenout tak další významnou historickou událost města i regionu. 

Členové spolku si zakládají na tom, že akci zajišťují sami za pomoci přátel a sousedů, aby měla místní charakter a znají dobře své možnosti. Nebránili se nikdy spolupráci s jinými subjekty, o to více byli zaskočeni výše uvedeným jednáním, které zbytečně víří emoce a vrhá špatné světlo na celou akci. Slavnosti mohly být klidně jakousi předzvěstí - pozvánkou na ukázku Bitvy u Liberce ve větším měřítku. Jde ale o slušnost, jistou úctu k již vytvořeným hodnotám a především o způsob jednání, jaký je zvolen. V případě bývalého člena se jedná o dohodu s vojáky za zády spolku o ukázce bitvy na jiném místě zato přesně v den konání slavností, což může být pro mnohé matoucí. A bylo to matoucí i pro mnohé členy dobrovolných vojenských spolků, kteří se pravidelně účastnili ukázky bitvy v Ostašově. O tom, že chce bývalý člen spolku bitvu uspořádat jménem jiné organizace dokonce jako "svůj 4. ročník" v místě Veseckého areálu se spolek dozvěděl až od prodejců, kteří jím byli osloveni a od novinářů. Na nepřesná či nepravdivá tvrzení uvedená tímto bývalým členem v novinovém článku, který následně vyšel, se rozhodl spolek reagovat výše uvedeným vyjádřením.  

Ostašovské poutní slavnosti jsou vždy pořádány nejbližší sobotu k datu 23. dubna, kdy má svátek sv. Vojtěch (patron ostašovského kostela) a 21. dubna, kdy se odehrála Bitva u Liberce (v r. 1757). Termín se dá tedy lehce určit předem. V Ostašově ani tentokrát nebude chybět dobový vojenský tábor (tentokrát v menším měřítku), přednášky i krátká ukázka přímého boje. Návštěvníci se můžou těšit na bohatý kulturní program: slavnostní mši, pohádku, program pro děti a koncerty. Velkým tahákem jistě bude známý liberecký O´Band. Chybět nebude občerstvení (domácí koláče, řízný guláš, grilovaná klobása) a dobrá nálada. Slavnosti začínají 23. dubna 2016 od 11 hodin u kostela sv. Vojtěcha v Ostašově. 

Pavla Haidlová  předsedkyně SPO

ODKAZ NA ČLÁNEK

—————

Zpět